Artikel De Stentor maandag 30 mei 2022: nieuwe fietsroute

Deventer investeert 1,5 miljoen euro in nieuwe fietsroute

Een langgekoesterde ambitie van Deventer gaat in vervulling. Er komt een doorgaande, snelle route voor fietsers die van de oostkant naar de westkant van de stad willen, richting IJssel. Het tracé komt grofweg te liggen langs de A1 en Schipbeek. Prijskaartje: 1,5 miljoen euro.

Martijn Ubels

Deventer

De nieuwe verbinding moet de bedrijventerreinen beter bereikbaar maken op de fiets. Door de keuze om het pad voor een flink deel langs de Schipbeek te leggen, ziet Deventer bovendien een mooie route voor recreatieve fietsers.

2023

Eind 2023 moet het kilometerslange nieuwe tracé klaar zijn, verwacht wethouder Frits Rorink (CDA).

Op Deventer grond kun je nu al langs de Schipbeek fietsen, ten oosten van de stad. Als je vanuit de richting Bathmen komt, moet je bij de velden van voetbalvereniging Helios echter de wijk in en verder de stad door. Vanaf dat punt wordt het fietspad nu doorgetrokken langs de Schipbeek, achter Handelspark de Weteringen langs, tot aan de Siemelinksweg/N348.

Aan de andere kant van de Siemelinksweg, een drukke invalsweg tot de stad, volgt eenzelfde operatie. Vanaf de Molbergsweg wordt het fietspad eveneens doorgetrokken langs de Schipbeek, over het talud, ten noorden van de stroom. Vanaf daar gaat het dan richting de Deventerweg, de invalsweg tussen de A1 en het centrum.

Barrière

Beide drukke wegen oversteken blijft voorlopig nog wel enigszins een ‘barrière’.

Wat betreft de Siemelinksweg; vanuit de Maagdenburgstraat moeten fietsers bij de verkeerslichten oversteken en vervolgens een stuk omrijden. Het spoor ligt hier namelijk ook nog. Via de spoortunnel bij de entree tot Bedrijvenpark A1 komt de fietser uiteindelijk bij de Schipbeek, na twee keer onder de A1 te zijn doorgereden.

Voor het passeren van de Deventerweg is onderzocht of fietsers onder de bestaande brug in de Deventerweg door kunnen, over een drijvende vlonderconstructie. Dat blijkt verkeerskundig en technisch niet haalbaar.

Aanleg van een wandel- en fietsbrug over de Deventerweg is financieel onhaalbaar. (Voorlopige) oplossing is dat fietsers kort voor de Deventerweg vanaf de Schipbeek over een stukje bedrijventerrein gaan. Bij de kruising met de Noorwegenstraat kunnen ze de Deventerweg oversteken.

Oxe

Bij Deventer-Oost komt een directe fietsaansluiting richting landgoed Oxe. Vanaf het landgoed kun je dan rechtstreeks naar de Siemelinksweg (en Bedrijvenpark A1) rijden. Nu is dat landgoed per fiets alleen te bereiken door om te rijden richting het viaduct over de A1, vlakbij Helios. Vanaf Bedrijvenpark A1 komt er bovendien een fietsaansluiting richting Epse.

De fietsmaatregelen volgen vanwege de aanleg van het Bedrijvenpark ten zuiden van de A1 en de recente verbreding van de snelweg. In dat kader steekt maakt de provincie geld vrij voor de (fiets)mobiliteit. Overijssel betaalt een half miljoen euro, Deventer zelf een miljoen.

Word nu lid!